Lite Merino Ull Historia!

A little Merino Wool History!

Med vår Merino Ull Filtar på grund av att anlända inom kort, vi var nyfikna på hur denna fiber kom till, dess ursprung, utveckling och eventuella ankomst till Australien, om du är också lite nyfiken, så snälla fortsätt att läsa...

Merinoull - Ursprung

Män började växa får och getter över 12 000 år sedan, precis när de förstod att djur som var användbara inte bara för att ge bra kött till mat, men också för ull.

Användningen av ull fibrer rapporterades i Norden och Medelhavsområdet, eftersom det andra årtusendet B. C. Vid första, ull samlades in från buskarna eller tas bort med en speciell kam.

Vad är Merino?

Merino är en ras av får särskilt uppskattas och belönas för sin mycket fina ull. Dess ursprung är osäkert. Det var nog känd i Mellanöstern från gamla tider. Vad vi vet är att moderna Merinoull kommer från en ras i Spanien, med ursprung runt 12-talet. Spanien som hade ensamrätt på att avla på merinofår tills den 17: e talet

Det första land som Spanien beviljas rätt att rasen Merino var Frankrike i början 18th century, tydligen efter en donation från sina respektive stater.

Den industriella produktionen av Merino ull tyger hade ett starkt uppsving efter andra Världskriget. Bland de viktigaste orsakerna var att det var nödvändigt för präster att bära vissa kläder efter säsong.

Merino i Australien

Den första merinofår infördes till Australien 1788. Det härstammar från det berömda Royal Merino Flockar av Spanien. Även om dess fiber redan var mycket fin, Australiensiska bönder som används selektiv avel för att producera äkta Australiska Merino, med en ännu finare ull.

1796, John Macarthur, anses vara fadern av den Australiska Merino industrin, köpte sin första merinofår från en spansk flock, som föds upp i Sydafrika. Det fanns också en annan jordbrukare som har köpt merinofåren, i området. Men de cross-bröd dem med andra raser, för att deras ull, den grova grova och av låg kvalitet.

Vid den tiden, får importeras till Australien produceras av dålig kvalitet fleece, som används för både kött och ull.

Merinofåret, ursprungligen föds i Spanien, trivdes i Australiens varma klimat. Till skillnad från många av de andra Europeiska djur som importeras till landet på den tiden, Merino rasen var klara med sommarvärmen.

Merinos är kända för att ha en tjock, fin fleece som är mycket lämpliga för spinning och vävning i en fin fiber som främst används i kläder.

Hårt Arbete och större Framgång

Macarthur och hans fru, Elizabeth, arbetat hårt för att växa sin hjord och att de aldrig korsning deras Merinos. Macarthur är snart såg frukterna av sina ansträngningar och genom 1803, de hade över 4000 nästan ren Merinos.

I nästa period de köpte Merinos från flockar på olika platser, för att stärka och förbättra blodslinjen av sina får, tillsammans med deras hälsa och kvalitet i deras ull. Macarthur skickas sin första bal ull till England 1807.

Australiska merinofår alltid haft, och har alltjämt en viktig roll i det internationella mode. På grund av dess motstånd, ull var främst används för att tillverka funktionella kläder, särskilt militära uniformer och arbetskläder.

Ull fick sitt stora mode avbrott tack vare Coco Chanel, i decennium efter Första Världskriget. Hon återuppfunnit mode scenen genom att designa en klänning tillverkad av fin ull jersey. Sedan dess ull har varit en vanlig tyg i mode branschen.

Nästa mode revolutionen leddes av House of Christian Dior, vid slutet av Andra Världskriget. "The New Look" stil som används stora mängder ull i mönster, som en reaktion på bristen under kriget år.

I dag finns en nära relation mellan mode designers och woolgrowers i hela världen. De arbetar tillsammans med de bästa textil tillverkare att producera kvalitet i Merinoull kläder och ansluta konsumenterna med sina naturliga fördelar. Merino är verkligen den finaste ullen i världen.

Bilagor till ansökan

  1. Av National Park Service [Public domain], via Wikimedia Commons
  2. Bartolomé Esteban Murillo [Public domain], via Wikimedia Commons
  3. Av State Library of South Australia [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
  4. Av William Barclay Parsons Samling (New York Public Library Arkiv) [Public domain], via Wikimedia Commons